Tuesday, Mar 19, 2019 | Post by Florentina Tatoiu | 0 comment(s)

Avram Iancu, bibliotecarul care străbate în 45 de zile Marea Neagră, de la Sulina la Istanbul

Unii scriu povești cu stiloul, el scrie povești cu brațele.''Braț după braț, până la capăt'', ne-a mărturisit Avram Iancu, cel care a traversat înot Canalul Mânecii și a parcurs tot înot, Dunărea de la izvoare la Marea Neagră, 2860 de kilometri în 89 de zile, stabilind o premieră mondială.

Pasiunea lui pentru înot în condiții extreme l-a făcut să traverseze Canalul Mânecii, fără costum de neopren, în 17 ore și 54 min, să parcurgă un maraton acvatic pe Dunăre, în lungime de 45 de kilometri. Este pasionat și de ciclism montan, alergare montantă și triatlon, organizând evenimente de profil în zona Petroșaniului, unde lucrează ca bibliotecar și locuiește împreună cu soția și cele trei fete ale sale.

Pe site-ul său iancuavram.ro, dezvăluie: „În calitate de bibliotecar, mergând pe urmele acestui personaj (personajul principal din romanul Pilotul de pe Dunăre a lui Jules Verne), într-un mod mult mai greu, doresc să atrag atenţia asupra lecturii cărţilor care, iată, pot schimba vieţi, pot scrie şi rescrie poveşti care se pot transforma, la rândul lor în… romane. Îmi doresc ca generaţia tânără să DESCOPERE plăcerea lecturării acestui roman tocmai în timpul celor 60 de zile de înot. În timpul lecturării, această generaţie va avea posibilitatea, ca în paralel, să urmărească deplasarea mea live, prin utilizarea tehnologiei moderne, a GPS-ului, a gadget-urilor specifice vârstei lor. Astfel, s-ar face o simbioză nemaiîntâlnită între clasic şi modern, între aventura imaginară a romanului şi cea reală, între suportul îngălbenit al hârtiei şi displey-ului modern al telefoanelor mobile''.

 La 2 septembrie al Anului Centenar, începând cu ora 10, de la kilometrul zero al Dunării, din Sulina, campionul nostru a plecat înot în Marea Neagră, până la Istanbul.

''Dedic întregul efort al celor 45 de zile de călătorie, întru amintirea marelui Constantin Brâncoveanu, domnitorul Țării Românești. Pericolele din valurile înspumate ale mării pălesc în fața sacrificiului și supliciului la care a fost supus Brâncoveanu și cei 4 fii ai săi. Nu mi-e frică! Nu mi-e frică de nimic! Cât timp se va găsi în inima mea o fărâmă din credința ce se găsea în inima lui, voi reuși! Există, în lumea asta, valori pentru care merită să lupti și care transcend chiar și moartea'', a declarat Avram Iancu.

Leave Your Comment