Wednesday, Dec 12, 2018 | Post by Florentina Tatoiu | 0 comment(s)

Islere cu gem si ciocolata, reteta de fursecuri fragede cu nuca

Mi-am petrecut mare parte din copilarie in judetul Harghita, printre islere, dobos tort si paine fierbinte si crocanta de cartofi. In timp ce pregateam islerele, imi aminteam cofetaria din Voslobeni, comuna in care mi-am petrecut 14 veri, unde am mancat pentru prima data islere umplute cu gem si imbracate intr-un strat fin de ciocolata. Mi s-au parut cele mai bune dulciuri din lume, aveau un gust cu adevarat delicios. Niciodata nu stiam ce sa aleg cand ajungeam in cofetaria din Voslobeni, dar aproape intotdeauna plecam insotita de unul sau doua islere, umplute cu gem sau cu crema de ciocolata.

Pentru cei care nu au gustat pana acum islere, acestea sunt compuse din doi biscuiti cu nuca lipiti cu gem de caise, zmeura, fructe de padure sau cu crema de ciocolata. Islerul este un desert austro-ungar, nascut in orasul Bad Ischl din Salzburg (Austria). Secretul unui isler cu adevarat reusit este sa nu coacem prea mult biscuitii cu nuca. Daca suprafata acestora se coloreaza prea mult, vom obtine o consistenta diferita fata de cea a islerului clasic. Reteta este foarte foarte simpla, v-o recomand din toata inima.

Islere cu gem – Ingrediente (14 bucati)

  • 200 g faina
  • 100 g nuca macinata
  • 100 g zahar
  • 180 g unt
  • 1 varf cutit sare
  • gem de caise
  • gem de macese
  • 200 g ciocolata neagra (minim 60% continut cacao)

Islere cu gem – Mod de preparare

 
  • Amestecam faina cu sarea si o cernem intr-un vas incapator. Adaugam, in centrul ei, untul rece taiat in cubulete mici si framantam pana cand obtinem un aluat sfaramicios.
  • Amestecam nuca cu zaharul si o macinam in robot.
  • Adaugam amestecul de nuca si zahar in aluatul obtinut si framantam pana cand obtinem un aluat omogen.
  • Invelim aluatul islerelor in folie de plastic alimentara si il punem in frigider pentru 30 minute.
  • Dupa repaus, intindem aluatul pe masa pudrata cu putina faina, intr-o foaie de cca 6-7 mm grosime. Il taiem, cu o forma rotunda, de cca 6-7 cm Ø.
  • Punem biscuitii cu nuca in tava de cuptor, tapetata cu hartie de copt si ii coacem in cuptorul preincalzit la 200°C, pentru cca 8-10 minute. Cand se rumenesc usor pe margini, doar pe margini, scoatem tava din cuptor si lasam biscuitii in tava pentru 2-3 minute, apoi ii scoatem si ii asezam pe un gratar unde ii vom lasa se raceasca complet. Este foarte important ca suprafata biscuitilor sa ramana alba.
  • Dupa ce s-au racit, punem o lingurita plina de gem de caise sau macese in centrul unui biscuit, il acoperim cu alt biscuit si presam usor, pana cand gemul atinge marginea biscuitilot lipiti. Procedam in acest fel pana cand terminam toti biscuiti.
  • Asezam islerele pe un gratar. Topim ciocolata la bain-marie si dupa ce este complet topita, o turnam peste islere, astfel incat fiecare isler sa fie acoperit de un strat de ciocolata topita de 2-3 mm. Daca dorim, dupa ce ii imbracam in stratul de ciocolata si cat inca acesta este moale, adaugam in centrul fiecarui isler cate o jumatate de miez de nuca.
  • Lasam islerele pe gratar, pana cand ciocolata se intareste, apoi ii mutam pe o farfurie si ii servim.
  • Daca ii pastram in frigider, ii scoatem cu cca 30-45 minute inainte de a-i servi. Pentru ca este iarna si destul de frig, eu ii tin pe masa din bucatarie. Oricum la mine nu au rezistat mai mult de 2 zile.
Sursa: www.lauraadamache.ro
Autor: Laura Adamache

Leave Your Comment