Saturday, Jul 20, 2019 | Post by Florentina Tatoiu | 0 comment(s)

Ce ştim despre gala premiilor Oscar 2019

Cele mai aşteptate premii din industria cinematografică se apropie, iar publicaţiile de profil adună informaţii legate de cea de-a 91-a ceremonie de premiere a Academiei Americane de film, de la predicţii, la noutăţi şi controverse.

O trecere în revistă a acestora a făcut şi publicaţia britanică The Independent, ce nu a uitat să menţioneze unul dintre cele mai jenante momente de pe scena galei, petrecut în 2017, când o greşeală a organizatorilor a făcut ca La La Land să fie anunţat cel mai bun film în locul lui Moonlight.

Cine va prezenta gala de decernare a premiilor?

Se poate spune că premiile Oscar 2019 au debutat deja cu stângul, prin controversa iscată în jurul prezentatorului ales – comicul si actorul Kevin Hart. El a renunţat la rolul de gazdă a evenimentului la numai trei zile după ce a fost ales din cauza comentariilor negative din mediul online legate de unele mesaje şi glume homofobe mai vechi.

Nu a fost găsit încă un înlocuitor – după doi ani în care Jimmy Kimmel a fost prezentatorul galei – şi este foarte posibil ca Academia să meargă înainte fără a mai alege unul. Va fi însă o soluţie de avarie, deşi au mai existat încă cinci ediţii în care evenimentul s-a desfăşurat fără un prezentator (ultima în 1989). Dacă se va rămâne la această decizie, se va miza, în schimb, pe un număr mare de celebrităţi care să anunţe momentele cheie ale galei.

Ce filme se vor lupta pentru statuetele Academiei?

Săptămânile rămase până la anunţarea nominalizărilor mai pot oferi încă surprize – sunt menţionate aici filmele lui Barry Jenkins (If Beale Street Could Talk), Steve McQueen (Widows), Yorgos Lanthimos (The Favourite), Mike Leigh (Peterloo) sau Karyn Kusama(Destroyer). După aprecierile criticilor, nu vor lipsi de pe lista nominalizărilor debutul în lungmetraj al lui Bradley CooperA Star Is Born, ori biopicul lui Damien ChazelleFirst Man– şi nici protagoniştii acestora: Lady Gaga şi Ryan Gosling.

Se află, de asemenea, pe un loc fruntaş în lista filmelor cu şanse mari la o statuetă Vice, (în care Christian Bale este de nerecunoscut în rolul lui Dick Cheney) şi Roma, aclamata producţie a lui Alfonso Cuarón ce va concura la categoria „cel mai bun film străin”.

 

Academia Americană a anunţat, de altfel, pe 17 decembrie, listele scurte cu nominalizaţii la nouă dintre categorii. Astfel, Roma ar avea drept contracandidate, printre alte producţii, Cold War (Zimna wojna) şi Shoplifters, iar două dintre cântecele originale din Mary Poppins Returns (The Place Where Lost Things Go şi Trip A Little Light Fantastic) ar putea concura cu All the Stars, din Black Panther, şi Shallow, din A Star is Born.

La efecte vizuale se vor putea întrece în cursa pentru Oscar Jurassic World: Fallen Kingdom, Black Panther, Avengers: First War, First Man, Ready Player One, Ant-Man and the Wasp, Christopher Robin, Welcome to Marwen, Mary Poppins Returns şi Solo: A Star Wars Story.

Goldderby.com scria încă din luna noiembrie despre cursa pentru "cel mai bun film de animaţie", în care se vor înscrie multe titluri cu succes la public şi critică, motiv pentru care alegerea câştigătorului va fi destul de dificilă - două sequel-uri (Incredibles 2 şi Ralph Breaks the Internet) se vor lua la întrecere cu Isle of Dogs (al lui Wes Anderson), Spider-Man: Into the Spider-Verse, Early Man, Smallfoot şi, posibil, anime-ul Mirai, al lui Mamoru Hosoda (un nume cu greutate al genului). 

Va mai exista categoria „cel mai bun film popular”?

Anunţată în luna august, categoria „cel mai bun film popular” a stârnit controverse în rândul criticilor şi iubitorilor de film. S-a spus că o asemenea categorie ar servi pentru a trece pe un plan secund blockbusterele îndrăgite de public, precum Black Panther al lui Ryan Coogler – film pe care mulţi vor să-l vadă anul acesta în cursa pentru Oscar – şi astfel „cel mai bun film” ar rămâne un titlu rezervat filmelor de „prestigiu”, preferate de membrii Academiei.

Introducerea noii categorii a fost însă amânată la doar câteva săptămâni de la propunerea ei, până când mai mulţi factori de decizie din industrie vor fi consultaţi şi se va lua o hotărâre în unanimitate.

Când se vor anunţa nominalizările şi premiile?

Nominalizările vor fi anunţate pe 22 ianuarie, iar ceremonia de premiere va avea loc pe 24 februarie şi va fi transmisă live de ABC Television Network. Locul desfăşurării rămane neschimat - Dolby Theatre din Hollywood, Los Angeles.

2020 va aduce însă câteva schimbări – liste scurte vor fi anunţate şi mai devreme din decembrie 2019, iar gala va avea loc pe 9 februarie. Ceremonia de premiere va fi redusă la trei ore (posibil încă de la cea de-a 91-a ediţie), pentru a o face mai „accesibilă”. În plus, unele premii, considerate mai puţin importante, vor fi prezentate în timpul pauzelor comerciale, însă vor putea fi vizionate ulterior, într-o variantă mai scurtă.

Sursa: cinemagia.ro

Leave Your Comment